بخشی از فعالیتهایی که به صورت آگاهانه انجام میپذیرد مانند تصمیم گیریهایی که در طول روز دارید توسط ضمیرخودآگاه انجام میگیرد؛ حال آنکه ضمیرناخودآگاه، کنترل کننده ی همه ی بخشهایی است که در خارج از آگاهی شما انجام میگیرند؛ مانند تنفس، کنترل دمای بدن، باورها، عادتها و… . اکثر اوقات، در طول روز، ضمیر ناخودآگاه کنترل کنندهی اصلی رفتارهاست و به همین علت، شناخت دقیق ضمیر ناخودآگاه میتواند گام بسیار بزرگی در موفقیت و تغییر مسیر زندگی باشد. ضمیرناخودآگاه، مدیر و کنترل کنندهی تمام احساساتی است که در طول روز تجربه میکنید. وقتی به یکباره حس میکنید عاشق فردی شدهاید (بدون اینکه بدانید چرا)؛ وقتی حس میکنید حالتان خوب نیست (بدون اینکه دلیل آنرا متوجه شوید)؛ وقتی به یکباره پر از انگیزه و انرژی میشوید و حس خارق العادهای دارید، در همه ی این موارد، ضمیر ناخودآگاه را به بهترین شکل میتوانید حس کنید. ضمیر ناخودآگاه دقیقاً مانند فردی کاملاً مجزّا در وجود شماست که در این موارد کاملاً خواهید توانست آن را حس کنید.
وقتی تصمیم میگیرید کاری کنید، امّا گویی چیزی مانع شما میشود! ممکن است تصمیم گرفته باشید عادتی را کنار بگذارید، یا درس خواندن را شروع کنید، یا مثلاً تغییری در زندگی خود به وجود آورید، امّا به یکباره حس میکنید گویا چیزی مانع شماست.
مثلاً به صورت منطقی کاملاً قانع میشوید که درس بخوانید و مطالعه کنید. امّا در عمل، این مسأله رخ نمیدهد و به یکباره، خود را در حال اتلاف وقت و مثلاً چت کردن مییابید. گویی انگیزه ی کافی را ندارید.یا وقتی سعی میکنید حسی را تغییر دهید، امّا به نتیجه نمیرسید. مثلاً در تاریکی مطلق هستید و سعی میکنید به خود بگویید که هیچ چیزی برای ترس وجود ندارد؛ امّا این مسأله چیزی از ترس شما کم نمیکند. زیرا ضمیر ناخودآگاه با منطق کار نمیکند و نحوه ی عملکرد خاص خود را دارد. یا وقتی تخیّل و تصوّر خود را به راه می اندازید، ضمیر ناخودآگاه، میان تصوّرات و آنچه در حقیقت رخ میدهد تفاوتی قائل نمیشود. بدین معنا که اگر همین اکنون، شروع به تصوّر رخدادی بد، در محل کارتان داشته باشید، در همین لحظه، استرس خواهید گرفت و حتی ضربان قلب شما بالا میرود.
اگر تصوّر کنید که در حال بالا رفتن از یک کوه هستید، ضمیر ناخودآگاه دقیقاً این مسأله را باور کرده و ضربان قلب شما بالا میرود؛ دقیقاً مانند اینکه واقعاً در حال کوهنوردی هستید.یا اینکه فکر کنید چطور باید قدمهایتان را بگذارید؛ در همه ی این موارد، ضمیر ناخودآگاه شما مسئول عادات و رفتارهای تکراری شماست. وقتی ضمیر ناخودآگاه کنترل یک کار را بر عهده میگیرد، نشانه ی آن، این است که دیگر نیازی به فکر کردن درباره ی آن کار نخواهید داشت و آن کار به صورت اتوماتیک انجام میشود و خواهید توانست کارهای موازی با آن را نیز به صورت همزمان انجام دهید، بدون اینکه به انجام کار اصلی فکر کنید. مثلاً پس از مدتی رانندگی کردن، شما خواهید توانست حتی حین رانندگی با دیگران صحبت کنید. یا وقتی احساسات، عادات یا رفتارهای تکراری خود را انجام میدهید. این بار وقتی که در حال انجام عادات خود هستید، کافی است به یکباره به خود بیایید و از خود بپرسید؟! کدام بخش در حال انجام این کار است، آن هم بدون اینکه فکری روی انجام این کار کرده باشم؟ مثلاً ممکن است بدون اینکه خودتان آگاه باشید، در حال انجام عادتگونه ی رانندگی باشید. بدون اینکه به آن آگاه باشید. ضمیر ناخودآگاه، به صورت همزمان بینهایت چیز مختلف را تحت کنترل خود قرار میدهد. به این معنا که مثلا ًوقتی حس خوبی داشته باشید، بدون اینکه به آن فکر کنید، سینهی شما صاف و رو به جلو میشود و حتی قدمهای شما نیز استوارتر میگردد. همچنین وقتی ناراحت هستید، همه ی رفتارهای شما (طرز نشستن، لحن و تن صدا و…) به یکباره به نحوی عوض میشود که ناراحتی را نمایش میدهد.
بدن شما جمع میشود، خم میشوید، و حتی میزان انرژی شما به یکباره کاهش میابد. وقتی بیمار میشوید. ضمیر ناخودآگاه شما میتواند باعث بیماری شما شود. در بسیاری از اوقات، یک بیماری، چیزی جز یک پیغام از طرف ضمیر ناخودآگاه شما نیست. مثلاً اگر رغبتی به بیدار شدن در صبح زود نداشته باشید، ضمیر ناخودآگاه شما ممکن است حین خواب، زاویه ی سر شما را به نحوی تعیین کند که صبح هنگام، گردن درد داشته تا بهانه ای برای نرفتن سر کار داشته باشید. ضمیر ناخودآگاه بسیار قدرتمند است. شاید بارها سعی کردهاید که به صورت هوشیار و آگاهانه، کاری را انجام دهید، امّا نتوانسته اید! در حقیقت، ضمیر ناخودآگاه آنقدر قدرتمند است که میتواند شما را به جهتی هدایت کند، که آن کار را انجام دهید. حتی اگر به صورت آگاهانه، تمایلی به انجام آن کار نداشته باشید. مثلاً ممکن است وقتی که از دست کسی ناراحت بوده اید، همه ی تلاش خود را کرده باشید تا به نوعی جلوی نشان دادن رفتار بد خود را بگیرید؛ امّا حرفی که نباید میزدید را به زبان می آورید و همه چیز خراب میشود! ضمیر ناخودآگاه میتواند به سادگی هدفهای خودآگاهانه ی شما را زیر پا گذاشته و شما را مجبور کند که کارهای مشخصی را انجام دهید. به عنوان مثال در زمینه ی ایجاد انگیزه، ممکن است همه ی تلاش خود را کرده باشید تا به صورت خودآگاه، به هدف خاصی برسید؛ امّا به یکباره حس کنید که انرژی بدن شما تماماً تخلیه شده است! یا اینکه بخواهید مشتاقانه مطالعه کنید، امّا به یکباره خود را در حال وقت تلف کردن در شبکه های مجازی بیابید. بله! ضمیر ناخودآگاه آنقدر قدرتمند است که میتواند تماماً جهت زندگی شما را تحت کنترل بگیرد. در چنین مواردی، علت اینکه انگیزه لازم را ندارید، این است که ضمیر ناخودآگاه شما، قانع به همکاری با شما نشده است و به همین علت، انگیزه ی لازم را ندارید. این، تنها یک مثال ساده است که نشان میدهد ضمیر ناخودآگاه چقدر میتواند قدرتمندتر از ضمیر خودآگاهتان باشد. در مقاله های بعدی یاد میگیریم چطور از قدرت ضمیر ناخودآگاه برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنیم.
برگرفته ازکتاب پول یا ثروت؛ نویسنده ( هاجر حاجتمند)
کتابهای به چاپ رسیده
کتاب خودباوری و انگیزهی پایدار؛ نویسنده ( هاجر حاجتمند)
کتاب موفقیت یا خوشبختی؛ نویسنده (هاجر حاجتمند)
کتاب پول یا ثروت؛ نویسنده ( هاجر حاجتمند)
کتاب روانشناسی پول و ثروت نویسنده (هاجر حاجتمند)
کتاب خودت را دوباره بساز نویسنده (هاجر حاجتمند)
کتاب – سایت هاجر حاجتمند